Tuesday, June 17, 2008

Penangan cerita Korea

Aku ni memang minat dengan cerita Korea. Berhantu, orang kata. Sanggup tak makan, tak minum kalau dah mengadap tv. Tepat jam 8.30 aku dah letak bantal kat depan tv, kuaci dan air. Tisu... mesti ada. Kalau tak nanti basah lenjun lengan baju kena air mata. Anak-anak semua ketepi, jangan kacau!
Dapur... alamat tak berasap ler kalo dah sok sek, sok sek kat depan tv. Mula la cari 'maggi mee', rendam pastu telan. Kalau tak pun kena guna khidmat anak suruh beli burger. Janji tidak ganggu konsentrasi gue... huah huah huah
Aku dah tengok banyak cerita-cerita Korea, kebanyakannya bertemakan cinta. Ishhh…. Seronoknya. Paling aku minat cerita ‘Stairway to Heaven’, yang lain-lain tu minat jugak. Tapi yang satu ni memang habis hati. Sanggup beli CD sampai beratus ringgit, RM180. Tak mengapa, hero punya pasal sanggup berhabis. Kalaulah Kwang Sang Woo tu ada kat Malaysia ni, mahu aku pindah duk berjiran dengannya. Eee.. bestnyer!
Full House, Cruel love, Single Dad In love, Sad Sonata, A love to Kill, Marying a Millionaire, Winter Sonata, Ice Girl, Single Again, Hello my teacher, First Love, Crazy For You, Coffe Prince, Alone ini Love, Beautifull Life, Bodyguard…. Antara yang telah aku tonton. Coming soon, Gourmet.. tengah tunggu ni. Mana tau kut2 ada kat astro.
Semua koleksi cerita Korea ni aku simpan baik punya. Member nak pinjam pun aku tak kasi. Bukan semua aku beli, sebab ada yang susah nak cari, tak ada jual kat kedai CD.
Nak tau tak, bila tiba part yang sedih giler tu, aku mula resah. Nak sorok mata yang dah merah menyala. Sedih siut!!!
Paling kelakar, pernah sekali aku tengah tengok cerita ‘Cruel Love’ (pix kt ateh tu) tiba-tiba 'blackout'. Rasa nak menjerit. Tak dapat tengok 'ending' dalam siri tu. Jiwa jadi kusut. Aku mula termenung, macamlah yang jadi heroin tu aku… ha ha ha
Itulah penangan cerita Korea. Ingatkan aku sorang yang mabuk dengan cerita tu, rupanya kat office pun ramai yang follow… jadi, adalah member nak bercerita. Mulalah pot pet sana, pot pet sini. Pantang habis dateline, tarik kerusi duk semeja, sedap sikit nak bersembang..
‘Stairway to Heaven’, sampai sekarang ni aku jaga elok-elok CD tu. Masa mula-mula baru beli tiap-tiap malam check, takut tercalar, cover rosak ke, ada habuk pun aku lap cepat-cepat. Sayang sangat!!!
Masa tu balik kerja jam 12 malam, sampai rumah jer terus buka VCD tengok cerita tu. Layan sampai 3, 4 pagi. Dah tengok pun nak ulang lagi. Rasa tak puas tengok sekali. Pastu nangis, termenung, perasan…. Terasa hero tu macam pegang tangan aku… Fulamak, jadik la. Berangan pun best jugak.

Tu la kan… letrik dah naik ni. Kena jimat cermat, kang melambung bil saper nak bayo. Haih.. duk umah bil letrik naik, berkipas 24 jam. Nak gi jalan2 minyak pulak naik. Dah keluar berjalan mesti nak makan, RM50, 60 konfem terbang!… Nak tengok wayang tiket pun dah naik rege. Mana lagi nak pegi... Ana fenin la….



2 comments:

meenzuleyka said...

hmm suke cite korea rupanya...

Mizie said...

Hantu citer Korea rupanyer.....jiwang tul akak neh.